Svanetië

Svaneti

Svanetië is een historische provincie in het noordwesten van Georgië. Het ligt in een deel van de bergachtige Grote Kaukasus. De hoofdstad is Mestia. Tegenwoordig behoort het grootste deel van het gebied tot de Georgische regio Ratsja-Letsjchoemi en Kvemo Svaneti, het westelijk deel ligt in de regio Samegrelo-Zemo Svaneti.
Kracht van natuur in Svanetie

Svanetië

Svaneti Reizen naar Georgie

Hoogst bewoonde gebied

Hoogst bewoonde gebied van Europa: Ushguli in Georgië

Hoog verscholen in de bergen van Svanetië ligt de gemeente Ushguli, het hoogst bewoonde gebied van heel Europa, en ook een van de oudste. Svaneti Ushguli Georgie – Ushguli De gemeente Ushguli bestaat uit 4 dorpen: Chvibiani, Murkmeli, Jibiani en Chajashi, waar zo’n 200 mensen wonen. De dorpen liggen tussen de 2060 en 2200 meter boven de zeespiegel en liggen in de kloof van Enguri.

Hoewel de dichtstbijzijnde gemeenschap Kala op slechts 7 kilometer afstand van deze dorpen ligt, is het nog steeds erg moeilijk er te komen in de winter. Hierdoor wordt Ushguli buitengesloten van de rest van de Svanetische gebieden.

Fresco’s van meer dan 1000 jaar oud

Liefhebbers van kerken en kloosters kunnen in Svanetië sowieso hun hart ophalen. De religieuze gebouwen in de streek zijn niet groot van omvang, maar wel bijzonder vanwege hun ouderdom en de volop aanwezige fresco’s.

Ushguli-gebouw-bergen-foto
Svaneti-Georgie-natuur-foto
oude dorp in Svaneti

Werelderfgoedlijst

Het volk dat al meer dan twee millennia in Svanetië woont, de Svan, heeft een rijke cultuur met een lange geschiedenis. Hét symbool van de Svan-cultuur zijn de Svan-torens. Deze stenen verdedigingstorens zijn grotendeels gebouwd tussen de 9e en de 12e eeuw en zijn bepalend voor het aangezicht van vrijwel alle dorpen in Svanetië. In de cultuur van de Svan gaat het familieverband boven alles en elke familieclan heeft dan ook zijn eigen toren.

Dit verklaart dat er in één dorp vaak tientallen Svan-torens te bewonderen zijn. Door zich in hun torens te verschuilen, weerden de Svan zich eeuwenlang tegen invallen van vijandelijke stammen uit het Kaukasusgebergte. De Svan-torens vormden zo het alternatief voor de bescherming van burchten en kastelen die de adel op de meeste plekken in Europa bood.

Het toerisme staat in Svaneti nog in de kinderschoenen en richt zich helaas meer op wintersport dan op de cultuurhistorie van de streek. Er is eigenlijk maar één plaats waar het onvermijdelijk is om andere toeristen tegen te komen: Ushguli. (zie foto bovenaan)

Deze kleine gemeenschap bevindt zich aan de voet van de berg Shkhara, met een top op bijna 5200 meter het hoogste punt van Georgië. Ushguli ligt op een vlakte zo’n drie kilometer lager dan het hoogste punt van de berg. Het dorp staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en trekt mede daardoor zoveel bezoekers. Zij kunnen zich vergapen aan een groot aantal Svan-torens tegen het prachtige decor van de Shkhara en andere bergen.

Bergen van Svanetie

Vardzia

De stad verleden speelde een belangrijke rol. Het was van de 3e eeuw v.Chr. tot de 5e eeuw de hoofdstad van Kaukasisch Iberië. Het was ook in Mtscheta dat de Georgiërs overgingen op het christendom en de Georgisch-orthodoxe Kerk stichtten.

Rondreis Georgië