Categorie: Bezienswaardigheden

Dorpje in Svaneti, Georgie

Vervoer, accommodatie en wandelen in Mestia (Svaneti)

Posted By : admin/ 44 0

Bij een reis naar Georgië hoort een bezoek aan Svaneti. De regio staat bekend om besneeuwde bergtoppen, groene valleien en traditionele dorpjes met karakteristieke verdedigingstorens (koshki). Het is daarmee een walhalla voor wandelaars, bergbeklimmers en liefhebbers van outdoor. De meest populaire uitvalsbasis is het dorpje Mestia; in dit artikel lees je alles over vervoer, accommodaties, hikes en dagtrips.

Dorp Mestia in Svanetie, Georgie

Vervoer naar Mestia

Vanuit Batumi, Kutaisi en Tbilisi rijden elke dag marshrutka’s naar Mestia. Informeer bij het busstation naar de actuele vertrektijden. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat het concept van een marshrutka is dat er pas gereden wordt wanneer er genoeg passagiers zijn. Met andere woorden: het kan nog wel eens duren voordat het busje daadwerkelijk vertrekt.

van Zugdidi naar Mestia

Als je per trein of op een andere manier in Zugdidi aankomt, dan ben je aangewezen op dit troosteloze stadje om Mestia te bereiken. Deze rit van 140 kilometer duurt 3 uur, kost 20 GEL per persoon en geldt als één van de mooiere wegen in Georgië. Lokale chauffeurs hebben er echter ook een handje van als een idioot te rijden, dus kijk niet raar op als je opgepropt met 17 andere passagiers met 90 km/u van een bergpas of door een dorp vliegt.

 

Mestie, Georgie

Onderweg stoppen marshrutka’s op de vreemdste plekken, zoals hier om wat benzine over te pompen.

Met de trein naar Zugdidi betekent dat je vanaf het station direct een marshrutka kunt nemen. De chauffeurs wachten namelijk op de aankomst van de dag- of nachttrein. De trein van Tbilisi naar Zugdidi is een perfect alternatief voor het wegvervoer in dit land. Meer daarover lees je in mijn artikel over vervoer in Georgië.

Heb je Zugdidi als vertrekpunt naar Mestia, dan wordt het wat ingewikkelder. Tegenover een Svaneti-toren (kaart) in het centrum van Zugdidi is een plek waar marshrutka’s naar Mestia vertrekken, maar buiten het hoogseizoen om kan dat nog wel eens lang (lees: enkele uren) duren. Slimmer is daarom om langs de weg richting Mestia (kaart) te gaan staan. Hier komen ook marshrutka’s langs die niet vanuit Zugdidi zijn vertrokken, maar bijvoorbeeld uit Batumi of Kutaisi. Bovendien heb je hier ook de mogelijkheid om te liften.

 

Vliegen naar Mestia

Om de lange, vaak oncomfortabele zit richting Mestia helemaal over te slaan, is een binnenlandse vlucht dé oplossing. Vanaf het dwergvliegveldje Queen Tamar Airport vliegt de Georgische luchtvaartmaatschappij Vanilla Sky 3x per week van en naar Tbilisi en Kutaisi. Zie voor de meest recente vluchtschema’s en tickets de website van Vanilla Sky. Let er wel op dat bij slecht weer vluchten geannuleerd kunnen worden.

Daghike: Koruldi Lakes

Mestia is een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en (berg)beklimmingen in Svaneti, waaronder de pittige, maar schitterende daghike naar Koruldi Lakes (2740 m). Het leuke van deze wandeling is dat het niet zozeer om het eindpunt (de meren) gaat, maar meer om de weg ernaartoe. Die is namelijk erg divers en biedt spectaculaire uitzichten op de toppen van Mount Ushba.

 

saba-chakvetadze-Georgie

De wandeling naar Koruldi Lakes

Voor deze hike is je eerste doel het kruis (2400 meter), dat vanuit het dorp te zien is. De beklimming hiernaartoe duurt circa 2 uur, mits je een redelijke conditie hebt. Vanaf het kruis is het nog een kleine 2 uur naar Koruldi Lakes; de hele weg terug kost je 2,5 uur.

Route naar Koruldi Lakes

Er zijn 2 routes naar het kruis. Meer informatie hierover en een routekaart kun je bij de lokale tourist info opvragen.

  • Westelijke route: deze route start tegenover het politiebureau op Seti Square. Volg de bordjes en loop langs de huizen omhoog tot je de weilanden bereikt. Vanaf hier loopt het pad via een beekje het bos in, waar een behoorlijk steile klim richting het kruis start. Het pad is redelijk goed gemarkeerd met oranje-witte strepen. Vanwege de steilheid adviseer ik deze route alleen op de heenweg te nemen.
  • Oostelijke route: loop richting het oosten door de hoofdstraat van Mestia tot je een pleintje met een rotonde en Liberty Bank tegenkomt. Ga hier linksaf langs de Svaneti-torens omhoog het bos in. Het pad voegt zich uiteindelijk bij een onverharde 4WD-autoweg en leidt vanzelf naar het kruis. Halverwege is het mogelijk een flink stuk af te snijden, maar dit pad is niet gemarkeerd en erg steil.

 

Het kruis op de route naar Koruldi Lakes, zichtbaar vanaf Mestia.

Vanaf het kruis is de route naar Koruldi Lakes een stuk eenvoudiger: loop langs de herdershut naar de onverharde weg en blijf die volgen tot je de meren bereikt. Op sommige stukken kun je wat afsnijden. Het begin is vrij vlak, maar de tweede helft een stuk steiler en daarmee ook zwaarder. Doe je deze hike in de lente of herfst, houd er dan rekening mee dat er sneeuw kan liggen op deze hoogtes – temperaturen onder de 0 graden zijn dan ook niet ongebruikelijk.

Koruldi Lakes Georgie (Svaneti)

Koruldi Lakes.

Andere dagtrips: Ushguli en Chalaadi Glacier

De wandeling naar Koruldi Lakes is volgens velen de beste daghike die je kunt doen, maar in de omgeving van Mestia is er natuurlijk nog veel meer. Extreem populair is een bezoek aan Ushguli, waarover zo’n beetje iedere taxichauffeur in Mestia begint. Niet zonder reden, want voor zo’n ritje betaal je gauw de hoofdprijs (150 GEL). Kijk daarom altijd of je deze trip kunt delen met medereizigers.

Voor doorgewinterde wandelaars is er ook de mogelijkheid om van Mestia naar Ushguli te lopen in 3 of 4 dagen. Een andere bekende dagtrip vanuit Mestia is de Chalaadi Glacier (11 kilometer verderop), die je deels met een taxi kunt doen.

Accommodatie in Svaneti

Mestia is één van de meest toeristische plekken van Georgië en staat vol met hotels, guesthouses, hostels en campings. Voor elk budget is er wel wat te vinden en vrijwel alles ligt op loopafstand van het centrum (lees: dorpsplein).

In het voor- en naseizoen is het geen probleem om ter plekke een kamer of bed te zoeken. In het hoogseizoen kan het nog wel eens vol zitten, dus vooruit boeken is dan zeker verstandig. Vrijwel alle accommodaties zijn te vinden op sites als Booking.com en TripAdvisor.

mestia-svaneti-koshki-Georgie

De karakteristieke koshki in Mestia.

Banken en pinautomaten in Mestia

In Mestia zijn tegenwoordig meerdere banken, pinautomaten en geldwisselkantoren aanwezig. Loop de hoofdstraat door en je komt ze vanzelf tegen. Je kunt hier geld trekken en/of wisselen. Tevens accepteren een aantal restaurants en hotels creditcards.

Bron: moderntraveller

De Oude Kerk van Tbilisi, tours in Georgie

Tbilisi

Posted By : admin/ 57 0

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië en ligt aan de rivier de Koera in het oosten van het land. De Koera rivier wordt ook wel de Mtkvari genoemd en heeft een lengte van 1.515 kilometer. Het is de belangrijkste rivier in Transkaukasië of de Zuidelijke Kaukasus. Tbilisi ligt aan beide zijden van de Koera rivier, in het noorden ligt het Saguramo gebergte en in het zuiden en westen het Trialeti gebergte. Ten noorden van de stad ligt het nationaal park Tbilisi.

Tbilisi

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië en ligt aan de rivier de Koera in het oosten van het land. De Koera rivier wordt ook wel de Mtkvari genoemd en heeft een lengte van 1.515 kilometer. Het is de belangrijkste rivier in Transkaukasië of de Zuidelijke Kaukasus. Tbilisi ligt aan beide zijden van de Koera rivier, in het noorden ligt het Saguramo gebergte en in het zuiden en westen het Trialeti gebergte. Ten noorden van de stad ligt het nationaal park Tbilisi.

Tbilisi heeft een internationale luchthaven, een metro met 22 stations en een kabelbaan tussen het Europaplein en het fort Narikala. Een veel gebruikte vorm van vervoer in de stad is de Marsjroetka, een minibus voor circa tien personen. Er zijn geen haltes en men kan overal in- en uitstappen, binnen de stad is er een vast en laag tarief ongeacht de afstand.

Bezienswaardigheden Tbilisi

Europaplein Tbilisi

Tbilisi is een sfeervolle stad met veel bezienswaardigheden. In de stad zijn verschillende pleinen zoals het Europa Plein en het Vrijheidsplein. Op het Europa-plein worden in de zomer regelmatig festivals gehouden en op oudejaarsavond is er jaarlijks een concert.

Sameba kathedraal

De Sameba kathedraal of voluit de Kathedraal van de heilige Drievuldigheid van Tbilisi is het grootste religieuze gebouw van Georgië. De kerk ligt in de Oude Stad en is gebouwd tussen 1995 en 2004, de kerk heeft een hoogte van 105,5 meter. Voor de bouw zijn veel natuurlijke materialen gebruikt en de Sameba heeft een mooie marmeren vloer. In de kerk zijn negen kapellen genoemd naar de gelijknamige aartsengelen, er is een theologische academie en er worden diverse workshops georganiseerd. Links van de kerk staat een vrijstaande klokkentoren.

De Sioni kathedraal is genoemd naar de berg Zion bij  Jeruzalem en ligt op de rechteroever van de Koerarivier.

De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de zesde en de zevende eeuw, hierna werd de Sion kerk met de vrijstaande klokkentoren herhaaldelijk gerestaureerd.

Kartlis Deda ook wel de Moeder van Georgië genoemd is een groot standbeeld op de Sololaki heuvel. Het standbeeld is gebouwd in 1958 ter ere van het 1500 jarig bestaan van Tbilisi en is een belangrijk symbool van de stad. Kartlis Deda draagt een nationale Georgische jurk, in haar linkerhand heeft ze een kom wijn voor diegene die als vriend komt, in haar rechterhand een zwaard voor diegene die als vijand komt.

Tbilisi Kasteel , tours in Georgie

Het Narikala fort ligt boven de oude stad op de Sololaki heuvel met mooi uitzicht op Tbilisi en de Mtkvari of Koera rivier. De Narikala vesting werd op het smalste deel van de rivier gebouwd aan het einde van de derde eeuw en het was de belangrijkste middeleeuwse vesting van Georgië. Er loopt een kabelbaan van het fort naar het Rike Park en het Europaplein. Aan de rechterkant van het fort of kasteel Narikala ligt de St. Nicolaaskerk, de kerk is gebouwd in de dertiende eeuw en werd gerestaureerd in 1997. In de St. Nicolaaskerk zijn onder andere fresco’s te zien met taferelen uit de bijbel en over de geschiedenis van Georgië.

De Nationaal Botanische Tuin van Georgië ligt aan de voet van het Narikala fort. De mooie botanische tuin heeft een oppervlakte van zo’n 160 hectare en omvat circa 4500 plantensoorten en een aantal bruggetjes en watervallen. De tuinen zijn ruim 300 jaar oud en waren van oorsprong Koninklijke tuinen.

Het Rike Park is bereikbaar via de kabelbaan of via de moderne glazen Vredesbrug. Het Rike Park ligt aan de linkeroever van de Mtkvari rivier en is een stadspark met onder andere een fontein en een standbeeld van David Sarajishvili. In de zomermaanden is er bij de “dansende fonteinen” bijna elke avond een muziek- en lichtshow.

Het Sachino paleis is het voormalige paleis van koningin Darejan en is gebouwd in 1776. Het Sachino paleis ligt in de wijk Avlabari, een deel van Oud-Tbilisi, de wijk werd vroeger Isani genoemd. De Metekhi kerk gebouwd in de dertiende  eeuw ligt naast het Sachino op de Metekhi klif met uitzicht op de rivier. Bij veel monumentale gebouwen in Tbilisi staat een informatiebord met uitleg over de oorsprong en de voormalige functie van het gebouw.

Het cultureel erfgoed in de stad en omgeving wordt goed onderhouden en waar mogelijk in oorspronkelijke staat gehouden of actief gerestaureerd. Er is een ruime keus in goede hotels in het centrum of iets buiten het centrum en in verschillende prijsklassen.

Gelati Monastery , tours in Georgie

Koetaisi

Posted By : admin/ 63 0

Koetaisi of Kutaisi in Georgië ligt ten oosten van het midden van het land in de regio Imeriti aan de rivier de Rioni en 95 kilometer ten oosten van de havenplaats Poti. Koetaisi is historisch gezien een van de belangrijkste steden van Georgië. In de middeleeuwen was het de hoofdstad van het Koninkrijk Georgië en later was het de hoofdstad van het Koninkrijk Imeretië en het parlement van Georgie zetelt sinds 2012 in Koetaisi

Koetaisi

Koetaisi of Kutaisi in Georgië ligt ten oosten van het midden van het land in de regio Imeriti aan de rivier de Rioni en 95 kilometer ten oosten van de havenplaats Poti. Koetaisi is historisch gezien een van de belangrijkste steden van Georgië. In de middeleeuwen was het de hoofdstad van het Koninkrijk Georgië en later was het de hoofdstad van het Koninkrijk Imeretië en het parlement van Georgie zetelt sinds 2012 in Koetaisi. Er zijn veel museums in de stad zoals het historisch museum, een sportmuseum en het oorlogsmuseum. De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is de Bagratkathedraal gebouwd door koning Bagrat III. De kathedraal is een gezamenlijk Unesco werelderfgoed met het Gelatiklooster. De foto rechtsboven is de nog niet gerenoveerde Bagratkathedraal, de afgelopen jaren is het gebouw ingrijpend gerenoveerd en beduidend mooier om te zien.

Rondom de stad liggen veel loofbossen vooral in het noordwesten en noordoosten. Iets buiten de stad ligt het natuurgebied Sataplia met grotten en fossielen van dinosauriërs. Volgens een legende zou dit de plaats zijn waar volgens de Griekse mythologie Prometheus aan de rotsen van de Kaukasus werd vastgeketend en de adelaar elke dag zijn aangegroeide lever kwam opeten als straf omdat hij de mensen vuur had gegeven.

De Griekse mythologische held Herakles bevrijdde Prometheus tijdens zijn elfde werk.

De Rioni rivier stroomt van de zuidflank van de Grote Kaukasus naar de Zwarte Zee bij de stad Poti, de rivier heeft een lengte van 327 kilometer en de belangrijkste stad langs de rivier Rioni is Koetaisi. De Rioni is de langste rivier die in zijn geheel in Georgië ligt. Poti is nu nog steeds een belangrijke havenstad en was in de tijd van de Zijderoute een belangrijke plaats voor de handel.

Klooster van Gelati

Het Klooster van Gelati of het Gelatiklooster in Georgië ligt elf kilometer ten noordoosten van de stad Koetaisi (Kutaisi). Het Gelatiklooster wordt gezien als een meesterwerk van de Georgische Gouden Eeuw en het mooi gerenoveerde middeleeuwse kloostercomplex is een Unesco werelderfgoed monument.

Binnen het complex staan drie kerken, een kathedraal, een vrijstaande klokkentoren en de Academie van Gelati.

Het klooster is gebouwd op de top van een heuvel in een Byzantijnse stijl en in kruisvorm met gladde steen en volledige bogen. De kruisvorm staat symbool voor de kruisiging en voor het christendom, in het klooster zijn mozaïeken en fresco’s te zien. Het werd in het jaar 1106 gebouwd door koning David IV van Georgië, ook wel David de Bouwer genoemd, tijdens het Byzantijnse rijk waarin christendom de heersende religie was.

Het Gelatiklooster was een van de belangrijkste culturele en intellectuele centra van Georgië met een academie met bekende wetenschappers, theologen en filosofen.

Dorp Mestia in Svanetie, Georgie

Ushguli

Posted By : admin/ 63 0

Hoog verscholen in de bergen van Svanet ligt de gemeente Ushguli, het hoogst bewoonde gebied van heel Europa, en ook een van de oudste. Svaneti Ushguli Georgie – Ushguli De gemeente Ushguli bestaat uit 4 dorpen: Chvibiani, Murkmeli, Jibiani en Chajashi, waar zo’n 200 mensen wonen

Europa’s hoogst bewoonde gebied: Ushguli in Georgië

Hoog verscholen in de bergen van Svanet ligt de gemeente Ushguli, het hoogst bewoonde gebied van heel Europa, en ook een van de oudste. Svaneti Ushguli Georgie – Ushguli De gemeente Ushguli bestaat uit 4 dorpen: Chvibiani, Murkmeli, Jibiani en Chajashi, waar zo’n 200 mensen wonen. De dorpen liggen tussen de 2060 en 2200 meter boven de zeespiegel en liggen in de kloof van Enguri.

Ushguli, Svanetie

 

Hoewel de dichtstbijzijnde gemeenschap Kala op slechts 7 kilometer afstand van deze dorpen ligt, is het nog steeds erg moeilijk er te komen in de winter. Hierdoor wordt Ushguli buitengesloten van de rest van de Svanetische gebieden.

 

Dorp Mestia in Svanetie, Georgie

In de dorpen van Ushguli bevinden zich een aantal unieke architectonische en historische monumenten: verdedigingstorens en kerken met prachtige fresco’s. Een hiervan is de kerk van Lamaria. Ook is er een architectonisch museum in het dorp Chajashi.

 

Mestia een dorp in Svaneti, Georgie

Behalve de historische monumenten zijn de torenhuisjes ook prachtig om te zien. Tegenwoordig staat Ushguli ook opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wil je er verblijven, dan zijn er aantal familie hotels in Ushguli waar je terecht kunt, maar je kunt ook een dagtrip maken vanuit Mestia.

Kazbegi mooie bergen van Georgie

Stepantsminda

Posted By : admin/ 48 0

Stepantsminda

Stepantsminda in het noordoosten van Georgië is een dorp of een klein stadje met een mooie ligging in het Kasbeg gebergte in de Mtskheta-Mtianeti regio. Stepantsminda is vernoemd de Georgisch-orthodoxe monnik St. Stephan die hier een heiligdom bouwde. Het dorp ligt aan de Georgische militaire weg op een hoogte van 1.740 meter en aan de oevers van de Terek rivier. Ten westen van het stadje ligt de berg Kazbek met een hoogte van 5.047 meter, de berg ligt op de grens met Rusland en in het natuurreservaat Kazbegi. De Kazbek ligt in een groep van vulkanische bergen en op de hellingen liggen een aantal gletsjers, de bekendste is de Devdaraki gletsjer met een lengte van 5,5 kilometer. Tijdens de overheersing van het Russische Rijk werd het dorp Kasbegi of Kazbegi genoemd maar in het jaar 2006 kreeg het dorp weer zijn originele naam Stepantsminda.

Stepantsminda heeft een schitterende ligging in de Grote Kaukasus, de belangrijkste bergketen van het Kaukasus gebergte met een lengte van 1.200 kilometer. In de Grote Kaukasus ligt ook de hoogste berg van Europa, dit is de Elbrus of Elbroes met een hoogte van 5.642 meter. De Dychtaoe met een hoogte van 5.205 meter in deze bergketen is de tweede hoogste berg van Europa. De berg Sjchara of Shkhara in de bergketen de Grote Kaukasus met een hoogte van 5.201 meter is de hoogste berg van Georgië.

Stepantsminda is vaak het startpunt voor wandelaars en bergbeklimmers, er is een klimroute naar de Kazbek berg. Andere mogelijke activiteiten zijn paardrijden, paragliding of parapenten, mountainbiken en wandelen door de bossen en de alpenweiden in het natuurreservaat. Bezienswaardigheden zijn de bronnen met mineraalwater en de gletsjers. In de stad is een etnografisch museum en het Kazbegi museum en de bekendste bezienswaardigheid is de mooi gelegen Gergeti Sameba kerk, waar jaarlijks veel pelgrims komen.

Gergeti Trinity kerk

Kazbegi Georgische Kerk

De Gergeti Trinity kerk (Gergeti Sameba kerk) of in het Nederlands de Drievuldigheidskerk van Gergeti ligt aan de overkant van de weg, anderhalve kilometer ten noordwesten van het dorp Stepantsminda. De koepelkerk ligt op een hoogte van 2.170 meter en is in circa een half uur bereikbaar met een jeep over een vrij ruw bergpad of via een wandelroute van circa twee uur. De kerk en de aparte klokkentoren zijn gebouwd in de veertiende eeuw, in de vijftiende eeuw is er nog een raadsgebouw gebouwd. De kerk ligt aan de rechteroever van de rivier Chkheri en het dorp Gergeti is nu aangesloten bij Stepantsminda.

De Drievuldigheidskerk van Gergeti heeft een bijzonder mooie en geïsoleerde ligging op de top van de Sameba berg en het is door de combinatie van de ruige natuur en het religieuze monument uitgegroeid tot een van de belangrijkste symbolen van het land Georgië. In het stadje en de bergen liggen een hotel, goedkope hostels en vakantiehuizen.

Georgië Oude hoofdstad Mtskheta en Jvari-tempel Foto

Mtskheta

Posted By : admin/ 61 2

Mtskheta of Mtscheta in Georgië is een van de oudste steden in het land en ligt 22 kilometer ten noorden van Tbilisi op het kruispunt van de rivieren Aragvi en de Koera (Mtkvari), het is de hoofdstad van de regio Mtskheta-Mtianeti.
De stad is opgericht in de vijfde eeuw v. Chr. en was van de derde eeuw v. Chr. tot aan de vijfde eeuw n. Chr. de hoofdstad van Kaukasisch Iberië.

Mtskheta

Mtskheta of Mtscheta in Georgië is een van de oudste steden in het land en ligt 22 kilometer ten noorden van Tbilisi op het kruispunt van de rivieren Aragvi en de Koera (Mtkvari), het is de hoofdstad van de regio Mtskheta-Mtianeti.

De stad is opgericht in de vijfde eeuw v. Chr. en was van de derde eeuw v. Chr. tot aan de vijfde eeuw n. Chr. de hoofdstad van Kaukasisch Iberië.

Aan het begin van de zesde eeuw werd de hoofdplaats  verplaats naar Tbilisi door koning Dachi van Iberia omdat Tbilisi als stad gemakkelijker te verdedigen was.

Mtskheta was een van de belangrijkste handelssteden van de zijderoute tussen de Kaspische Zee en de Zwarte Zee.

De stad wordt wel het spirituele centrum van Georgië genoemd. De Georgische Orthodoxe Kerk noemt Mtskheta een Heilige Stad omdat het de geboorteplaats is van één van de meest levendige centra van het christendom in het land. De stad heeft een aantal bezienswaardigheden in een mooie omgeving en de historische monumenten van Mtskheta zijn een Unesco werelderfgoed vanwege de artistieke en culturele waarde.

De Svetitskhoveli kathedraal ligt in het centrum van de stad en is oorspronkelijk gebouwd in de vierde eeuw maar in de vijfde eeuw gerestaureerd en van 1010-1029 werd de kathedraal nog eens ingrijpend verbouwd. In 1970 werd het gebouw gerestaureerd nadat de basis van de kerk uit de vijfde eeuw werd teruggevonden.

Het gebouw moest herhaaldelijk worden gerestaureerd vanwege de verschillende invasies. De huidige kathedraal wordt gezien als gebouwd in de elfde eeuw, alhoewel er nog wel enkele elementen uit de vijfde eeuw zijn terug te vinden. Rondom de kathedraal ligt een verdedigingsmuur die gebouwd is 1787 en in de muur zijn een aantal robuuste torens en toegangspoorten gebouwd.

Door de eeuwen heen was de Svetitskhoveli kathedraal de plaats voor kroningen van de verschillende Georgische vorsten en ook de belangrijkste kerk van de Georgisch-Orthodoxe Kerk van de Apostelen.

Het Samtrovo klooster is een vrouwenklooster van de heilige Nina van Georgië orde en oorspronkelijk gebouwd in de vierde eeuw maar herbouwd in de elfde eeuw. Naast het klooster staat de St. Nina kerk en bij de begraafplaats staat een losstaande klokkentoren. De beroemde Georgische monnik Gabriel is hier begraven en zijn graf wordt elk jaar door duizenden pelgrims bezocht. Monnik Gabriel of Goderdzi Urgebadze (1929-1995) een Georgisch-Orthodoxe monnik wordt  vereerd voor zijn toegewijde monastieke leven en vroomheid, er staan verschillende wonderen op zijn naam en in 2012 heeft de Georgische Orthodoxe Kerk hem officieel heilig verklaard als de Heilige Vader St. Gabriel.

Mtscheta Georgie

Het Dzjvari klooster heeft een mooie ligging in de bergen en is gebouwd in de zesde eeuw, voornamelijk tussen de jaren 586 en 605. Klooster Dzjvari of ook wel het klooster van het kruis ligt op de top van een berg met mooi uitzicht op de stad Mtskheta en op de omliggende bergen.

Aan de voet van het klooster staat een groot kruis met een reliëf van apostel Andreas en op de top van de zuil een groot heraldisch kruis.

In de stad staan nog een aantal bezienswaardige kerken en in de heuvels liggen de restanten van het Bebris Tsikhe fort, ten noorden ligt het Sagurama gebergte.

In het centrum van Mtskheta zijn een aantal, winkels, een leuke markt met onder andere veel lokale kruiden, restaurants en kleinschalige hotels, de stad is ook goed bereikbaar vanuit de hoofdplaats Tbilisi.

Uitzcht- Georgische-militaire-weg

Georgische militaire weg

Posted By : admin/ 61 1

Georgische militaire weg

De Georgische militaire weg is de historische naam van een belangrijke weg door de Kaukasus van Georgië naar Rusland, de route loopt door de bergen en heeft een lengte van circa 212 kilometer. De weg volgt een route die al eeuwenlang gebruikt werd door handelaren en militairen tussen Tbilisi in Georgië en Vladikavkaz in Rusland.

In de ooit beroemde reisgids van Baedeker wordt de Georgische militaire weg een van de mooiste bergwegen ter wereld genoemd. Het uitzicht op de bergen is spectaculair en waar de weg is uitgehouwen in de rotsen zijn aan de ene kant van de weg hoge kliffen en aan de andere kant van de weg gevaarlijk diepe kloven. In de BNN Tv-serie “De gevaarlijkste wegen van de wereld” was een deel van deze weg te zien in de uitzending van 14 februari 2016.

Het grootste deel van de weg loopt door de vallei van de Terek rivier aan de voet van Kazbek berg. De Kazbek of Kasbek heeft een hoogte van 5.047 meter en ligt tegen de grens met Rusland in het district Kazbegi en in de regio Mtskheta-Mtianeti. De weg ligt in de Darial kloof of Darjalkloof, een bergpas op een hoogte van 1.204 meter in de Kaukasus aan de oostkant van de berg Kazbek.

Hierna loopt de weg naar het dorpje Stepantsminda (het vroegere Kazbeki) en langs de Gergeti Trinity kerk of in het Nederlands ook wel de Drievuldigheidskerk van Gergeti genoemd.

Hier bereikt de weg zijn hoogste punt bij de Krestovy pas of de Jvari bergpas op een hoogte van 2.395 meter.

Het Gudauri skicentrum ligt op een hoogte van bijna 2.200 meter. Na de pas loopt de weg langs het Russisch-Georgische vriendschap Monument of het Verdrag van Georgievsk Monument, het is een groot betonnen monument met mooi tegelwerk. Het monument is opgericht in 1983 ter ere van 200 jaar vriendschap tussen Georgië en Rusland, het Verdrag van Georgievsk werd getekend op 24 juli 1783. De Georgische militaire weg loopt verder door de Witte Aragvi vallei en de historische provincie Mtiuleti naar het dorp Pasanaoeri of Passanauri.

De weg gaat naar het zuiden langs de rivier Aragvi en het fort of het kasteel Ananuri. Het fort, een voormalige vesting, bestaat uit verschillende gebouwen: in het kasteel is een Georgisch-Orthodox klooster, er zijn twee kerken, mooie reliëfs op de buitenmuren en fresco’s te zien.

De vesting heeft een schitterende ligging in de groene bergen met uitzicht op het Zhinvali stuwmeer en staat op de voorlopige werelderfgoed lijst. Hierna daalt de weg in de richting van de historische stad Mtskheta. Bij Mtskheta gaat de weg over in de gewone snelweg, de S1 naar Tbilisi, de Georgische militaire weg is onderdeel van de Europese weg 117. Gedeeltes van deze schitterende weg in Georgië zijn ook goede wandelroutes onder andere vanuit het bijzonder mooi gelegen dorp Stepantsminda met de beroemde kerk en naar het omliggende natuurreservaat Kazbegi.

Uplistsikhe Cave Town, Georgia (vakantie in Georgie)

Uplistsikhe

Posted By : admin/ 57 0

Uplistsikhe in het centrale deel van Georgië is een grottenstad en vestingstad in de regio Sjida Kartli, tien kilometer ten oosten van de plaats Gori en 75 kilometer ten westen van de plaats Mtskheta.

Uplistsikhe

Uplistsikhe in het centrale deel van Georgië is een grottenstad en vestingstad in de regio Sjida Kartli, tien kilometer ten oosten van de plaats Gori en 75 kilometer ten westen van de plaats Mtskheta. Uplistsikhe is gebouwd op een hoge rots aan de linkeroever van de Koera rivier en volgens archeologen een van de oudste nederzettingen van Georgië.

De vestingstad is strategisch gelegen op een moeilijk bereikbare rots met uitzicht over de vallei en een deel van de Koera rivier. Het totale grottencomplex heeft een oppervlakte van ongeveer 8 hectare en wordt onderverdeeld in drie delen: het lagere zuidelijke deel, het midden of de interne stad en noord; het bovenste deel van de stad.

De oudste archeologische vondsten zijn uit de Midden Bronstijd, circa 1800 jaar v. Chr., de grottenstad werd in de loop der eeuwen wisselend bewoond en weer verlaten.

Het grootse deel van het complex is volgens archeologen gebouwd in de middeleeuwen tussen het jaar 600 en 900. Dit deel van de grottenstad was de interne stad met een oppervlakte van ongeveer 4 hectare die alleen bereikbaar was en is via een smalle doorgang in de rotsen en een lange tunnel. De stad lag strategisch in het centrum van het oude koninkrijk Kartli en werd een belangrijke politieke en religieuze stad met onder andere een markt, opslagplaatsen voor voedsel, tunnels, waterkelders, een theater en een gevangenis. In het begin van de vierde eeuw verloor de stad deze politieke positie. De stad Mtskheta en de stad later Tbilisi werden de nieuwe centra van de religieuze cultuur. In de achtste en negende eeuw werd Uplistsikhe echter weer een belangrijke vestingstad tijdens de islamitische verovering van Tbilisi. Pas bij de Mongoolse invallen in de veertiende eeuw werd de stad veroverd en vrijwel volledig verlaten. Nu is het een stille spookstad met een schitterende ligging en een roemrijk verleden.

Op de top van de grottenstad Uplistsikhe is een christelijke basiliek gebouwd tussen de negende en de tiende eeuw, in de kerk zijn een aantal fresco’s te zien. De basiliek is een bijzonder mooi symbool van de grottenstad vanwege de ligging hoog boven de grottenstad en omdat deze kerk ondanks de latere veroveringen van de stad bijna onaangetast is gebleven. Een soort van stil protest in het nu verlaten maar indrukwekkende landschap.

Er wonen nu geen mensen meer in deze grottenstad maar het culturele erfgoed wordt wel onderhouden en is een belangrijke, maar nog geen veel bezochte, toeristische bezienswaardigheid. Tijdens archeologische opgravingen zijn veel voorwerpen gevonden uit verschillende periodes, voorwerpen van goud, zilver en brons zoals sieraden en munten maar ook keramiek en delen van sculpturen. Een deel van deze vondsten zijn te zien in het Nationaal Museum in Tbilisi. Uplistsikhe is een Georgisch cultureel monument en staat op de voorlopige werelderfgoed lijst van Unesco. Het stadje Gori ligt op korte afstand van de grottenstad, in Gori zijn goede hotels, hostels en pensions.

De grotstad Vardzia, Georgie

Vardzia

Posted By : admin/ 57 0

Vardzia

Vardzia in het zuiden van Georgië is een grottenstad met woningen en een klooster op de hellingen van de Erusheti bergen en op de linkeroever van de Koera rivier in de Kleine Kaukasus. Vardzia ligt in de gemeente Aspindza en in de regio Samtsche-Dzjavacheti direct ten noorden van het nationale park Borjomi-Kharagauli of Bordzjomi-Charagaoeli en circa 100 kilometer ten noorden van regionale hoofdstad Achaltsiche of Akhaltsikhe.

De grottenstad Vardzia met de woningen en het koninklijk klooster werd voornamelijk gebouwd in de twaalfde eeuw, tussen 1156 en 1203, over een lengte van 500 meter. De stad ligt op een gemiddelde hoogte van 1.300 meter in de hoge rotswand, de bovenste grotwoning ligt op een hoogte van 1.462 meter. De huidige woningen zijn uitgehakt op zes tot zeven verdiepingen aan de westzijde en op dertien verdiepingen aan de oostzijde met veel trappen en terrassen. De meeste grotwoningen zijn onderling verbonden met tunnels. Oorspronkelijk was Vardzia een vrij grote stad met ruim 3.000 woningen op negentien verdiepingen maar een aardbeving in het jaar 1283 veroorzaakte grote schade, er zijn nu nog 600 tot 750 grotwoningen te zien en een aantal kerken waaronder het robuuste klooster.

De ruim 650 grotwoningen zijn gebouwd met twee tot drie kamers; een slaapkamer, een woonkamer die ook als slaapruimte gebruikt kon worden en nissen met ruimte voor servies, boeken en een tafel. In het centrum van de grottenstad ligt de watervoorziening, het water komt uit een natuurlijke bron aan de noordzijde van de stad. Via lange tunnels in het grottenstelsel is het centrum en de ingenieuze watervoorziening bereikbaar. De watervoorziening met de kelders bood voldoende water voor circa 50.000 mensen en er zijn nu nog circa 28 van deze oude waterkelders te zien.

Er zijn nog vijftien rotskerken waarvan enkele met muurschilderingen, de belangrijkste is het klooster met de kloosterkerk of de hemelvaartskerk met de opvallende poort, de kloosterkerk is gebouwd tussen 1184 en 1186.

De fresco’s in het klooster zijn afbeeldingen uit het leven van christus maar ook van koning George III van Georgië en van koningin Tamara van Georgië. Vardzia en het fort Khertvisi staan op de voorlopige Unesco werelderfgoed lijst. Khertvesi is een van de oudste forten in Georgië in de historische regio Meskheti of Meschetië. In de grottenstad wonen nu nog circa zes monniken en op korte afstand van de grotwoningen liggen goede hotels voor een lage prijs en met wifi.

Nationaal Park Toesjeti

Posted By : admin/ 50 0

BeschrijvingToesjeti is een historische regio in Oost-Georgië in het uiterste noorden van de moderne regio Kacheti. Het wordt begrensd door Tsjetsjenië en Dagestan in het noorden en de historische regio’s Kacheti.

Nationaal Park Toesjeti

Nationaal Park Toesjeti in het noordoosten van Georgië ligt in de historische regio Toesjeti (Tusheti) en heeft een oppervlakte van ruim 830 vierkante kilometer. Het natuurgebied ligt in de Oostelijke Kaukasus, op de grens met de autonome republiek Tsjetsjenië in Rusland, met de bergen Teboelosmta en de Diklosmta of ook wel de Diklo. De Teboelosmta met een hoogte van 4.493 meter is de hoogte berg in de Oostelijke Kaukasus, hierna volgt de Diklo met een hoogte van 4.285 meter. Het moeilijk begaanbare berggebied speelt een belangrijke rol in onder andere het boek “Onder Vuur” van Tom Clancy en in het boek “Ten oosten van de afgrond” van Thomas Engström.

Het nationale park Toesjeti heeft schitterende landschappen met bergen, kloven, valleien zoals de Alazani vallei, alpenweiden, dennenbossen, gletsjers, meren en minerale bronnen. De ecoregio van het gebied is de: Gemengde bossen van de Kaukasus. In het natuurgebied leeft het Anatolische luipaard of de Anatolische panter maar ook beren, gemzen, berggeiten, de bedreigde wilde geit of de Bezoargeit (Capra aegagrus) en wolven. Roofvogels in het gebied zijn onder andere de valk, lammergier en de steenarend.

Het natuurgebied is ook een belangrijke wijnregio met in totaal circa 50 dorpjes zoals de dorpen Omalo, Keselo, Dartlo, Diklo en Shenako. De bergdorpen hebben over het algemeen weinig inwoners, sommige dorpen zijn moeilijk bereikbaar maar ze hebben een schitterende ligging in de bergen. De bewoners hebben vaak nog de traditionele levenswijze van het herdersvolk of in de lagere gebieden van de wijnbouwers en er zijn veel historische culturele monumenten in de dorpen te zien zoals oude kerkjes, burchten en verdedigingstorens.

Omalo

Omalo ligt tussen de Grote Kaukasus en het Pirikita gebergte, de toegangsweg naar het mooi gelegen dorp loopt via de Abano pas. Boven het dorp ligt het fort van Keselo. Omalo was in oorlogstijd een schuilplaats voor de lokale bevolking en in het dorp is een etnografisch museum. In Omalo is ook een bezoekerscentrum met veel informatie over het nationale park, de mogelijkheden om te wandelen of om met een jeep door de bergen te trekken en met interessante informatie over de lokale cultuur, de tradities, de keuken en de wijnen. Er zijn kleinschalige en sfeervolle guesthouses in het natuurgebied voor circa 16 euro per nacht met uitzicht op de bijzondere esthetische landschappen van de regio Toesjeti.