26

jul
2019

Euronews noemde het wijnhuis in Kakheti de beste objecten van groene architectuur

Posted By : Alex Pankissely/ 507 0

Wijnhuis in Kakheti

De tv-zender Euronews noemde de Shilda-wijnmakerij in Kakheti een van de beste objecten van groene architectuur. De auteurs van de Euronews noemt dat energiezuinige wijnmakerij in het Kakhetian dorp Shilda hun favoriet is onder voorbeelden van groene architectuur over de hele wereld.

Vijf jaar geleden werd het wijnhuis gebouwd op het project X-Architecture – een Brits interdisciplinair bedrijf met kantoren in Londen en Tbilisi. De architecten bedachten de vorm van het gebouw, rekening houdend met omgevingsfactoren. Dankzij een doordacht idee werkt de natuur voor wijnen van betere kwaliteit. “Het gebouw is letterlijk ingebouwd in het landschap van de wijngaarden, waardoor het nauwelijks zichtbaar is vanuit vogelperspectief.

Bovendien wordt de thermische massa van de grond gebruikt voor een optimale koeling van het gebouw. Het grootste deel van de gevel is op het noorden gericht, wat het mogelijk maakt om direct zonlicht te vermijden, wat de energiekosten verlaagt.

Shilda Winery is vijf jaar actief in Kakheti. Elk seizoen worden er tweeduizend ton druiven verwerkt en produceren ze ongeveer 1,4 miljoen flessen van 25 soorten wijn. Door het gebruik van energiezuinige technologieën kon het bedrijf het elektriciteitsverbruik per productie-eenheid met 50-60% verminderen en meer dan 60 duizend euro per jaar besparen.

Bron wijnhuis in Kakheti: Euronews

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.