Bij een reis naar Georgië hoort een bezoek aan Svaneti. De regio staat bekend om besneeuwde bergtoppen, groene valleien en traditionele dorpjes met karakteristieke verdedigingstorens (koshki). Het is daarmee een walhalla voor wandelaars, bergbeklimmers en liefhebbers van outdoor. De meest populaire uitvalsbasis is het dorpje Mestia; in dit artikel lees je alles over vervoer, accommodaties, hikes en dagtrips.

Vervoer naar Mestia

Vanuit Batumi, Kutaisi en Tbilisi rijden elke dag marshrutka’s naar Mestia. Informeer bij het busstation naar de actuele vertrektijden. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat het concept van een marshrutka is dat er pas gereden wordt wanneer er genoeg passagiers zijn. Met andere woorden: het kan nog wel eens duren voordat het busje daadwerkelijk vertrekt.

van Zugdidi naar Mestia

Als je per trein of op een andere manier in Zugdidi aankomt, dan ben je aangewezen op dit troosteloze stadje om Mestia te bereiken. Deze rit van 140 kilometer duurt 3 uur, kost 20 GEL per persoon en geldt als één van de mooiere wegen in Georgië. Lokale chauffeurs hebben er echter ook een handje van als een idioot te rijden, dus kijk niet raar op als je opgepropt met 17 andere passagiers met 90 km/u van een bergpas of door een dorp vliegt.

oude dorp in Svaneti

Onderweg stoppen marshrutka’s op de vreemdste plekken, zoals hier om wat benzine over te pompen.

Met de trein naar Zugdidi betekent dat je vanaf het station direct een marshrutka kunt nemen. De chauffeurs wachten namelijk op de aankomst van de dag- of nachttrein. De trein van Tbilisi naar Zugdidi is een perfect alternatief voor het wegvervoer in dit land. Meer daarover lees je in mijn artikel over vervoer in Georgië.

Heb je Zugdidi als vertrekpunt naar Mestia, dan wordt het wat ingewikkelder. Tegenover een Svaneti-toren (kaart) in het centrum van Zugdidi is een plek waar marshrutka’s naar Mestia vertrekken, maar buiten het hoogseizoen om kan dat nog wel eens lang (lees: enkele uren) duren. Slimmer is daarom om langs de weg richting Mestia (kaart) te gaan staan. Hier komen ook marshrutka’s langs die niet vanuit Zugdidi zijn vertrokken, maar bijvoorbeeld uit Batumi of Kutaisi. Bovendien heb je hier ook de mogelijkheid om te liften.

Vliegen naar Mestia

Om de lange, vaak oncomfortabele zit richting Mestia helemaal over te slaan, is een binnenlandse vlucht dé oplossing. Vanaf het dwergvliegveldje Queen Tamar Airport vliegt de Georgische luchtvaartmaatschappij Vanilla Sky 3x per week van en naar Tbilisi en Kutaisi. Zie voor de meest recente vluchtschema’s en tickets de website van Vanilla Sky. Let er wel op dat bij slecht weer vluchten geannuleerd kunnen worden.

Daghike: Koruldi Lakes

Mestia is een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en (berg)beklimmingen in Svaneti, waaronder de pittige, maar schitterende daghike naar Koruldi Lakes (2740 m). Het leuke van deze wandeling is dat het niet zozeer om het eindpunt (de meren) gaat, maar meer om de weg ernaartoe. Die is namelijk erg divers en biedt spectaculaire uitzichten op de toppen van Mount Ushba.

Dorp Svanetie

De wandeling naar Koruldi Lakes

Voor deze hike is je eerste doel het kruis (2400 meter), dat vanuit het dorp te zien is. De beklimming hiernaartoe duurt circa 2 uur, mits je een redelijke conditie hebt. Vanaf het kruis is het nog een kleine 2 uur naar Koruldi Lakes; de hele weg terug kost je 2,5 uur.

Route naar Koruldi Lakes

Er zijn 2 routes naar het kruis. Meer informatie hierover en een routekaart kun je bij de lokale tourist info opvragen.

  • Westelijke route: deze route start tegenover het politiebureau op Seti Square. Volg de bordjes en loop langs de huizen omhoog tot je de weilanden bereikt. Vanaf hier loopt het pad via een beekje het bos in, waar een behoorlijk steile klim richting het kruis start. Het pad is redelijk goed gemarkeerd met oranje-witte strepen. Vanwege de steilheid adviseer ik deze route alleen op de heenweg te nemen.
  • Oostelijke route: loop richting het oosten door de hoofdstraat van Mestia tot je een pleintje met een rotonde en Liberty Bank tegenkomt. Ga hier linksaf langs de Svaneti-torens omhoog het bos in. Het pad voegt zich uiteindelijk bij een onverharde 4WD-autoweg en leidt vanzelf naar het kruis. Halverwege is het mogelijk een flink stuk af te snijden, maar dit pad is niet gemarkeerd en erg steil.

Vanaf het kruis is de route naar Koruldi Lakes een stuk eenvoudiger: loop langs de herdershut naar de onverharde weg en blijf die volgen tot je de meren bereikt. Op sommige stukken kun je wat afsnijden. Het begin is vrij vlak, maar de tweede helft een stuk steiler en daarmee ook zwaarder. Doe je deze hike in de lente of herfst, houd er dan rekening mee dat er sneeuw kan liggen op deze hoogtes – temperaturen onder de 0 graden zijn dan ook niet ongebruikelijk.

Koruldi Lakes.

Andere dagtrips: Ushguli en Chalaadi Glacier

De wandeling naar Koruldi Lakes is volgens velen de beste daghike die je kunt doen, maar in de omgeving van Mestia is er natuurlijk nog veel meer. Extreem populair is een bezoek aan Ushguli, waarover zo’n beetje iedere taxichauffeur in Mestia begint. Niet zonder reden, want voor zo’n ritje betaal je gauw de hoofdprijs (150 GEL). Kijk daarom altijd of je deze trip kunt delen met medereizigers.

Voor doorgewinterde wandelaars is er ook de mogelijkheid om van Mestia naar Ushguli te lopen in 3 of 4 dagen. Een andere bekende dagtrip vanuit Mestia is de Chalaadi Glacier (11 kilometer verderop), die je deels met een taxi kunt doen.

Accommodatie in Svaneti

Mestia is één van de meest toeristische plekken van Georgië en staat vol met hotels, guesthouses, hostels en campings. Voor elk budget is er wel wat te vinden en vrijwel alles ligt op loopafstand van het centrum (lees: dorpsplein).

In het voor- en naseizoen is het geen probleem om ter plekke een kamer of bed te zoeken. In het hoogseizoen kan het nog wel eens vol zitten, dus vooruit boeken is dan zeker verstandig. Vrijwel alle accommodaties zijn te vinden op sites als Booking.com en TripAdvisor.

Mestia-Bergen van Sveneti (Tours in Georgie)

De karakteristieke koshki in Mestia.

Banken en pinautomaten in Mestia

In Mestia zijn tegenwoordig meerdere banken, pinautomaten en geldwisselkantoren aanwezig. Loop de hoofdstraat door en je komt ze vanzelf tegen. Je kunt hier geld trekken en/of wisselen. Tevens accepteren een aantal restaurants en hotels creditcards.

Bron: Modern Traveller