Georgische militaire weg

De Georgische militaire weg is de historische naam van een belangrijke weg door de Kaukasus van Georgië naar Rusland, de route loopt door de bergen en heeft een lengte van circa 212 kilometer. De weg volgt een route die al eeuwenlang gebruikt werd door handelaren en militairen tussen Tbilisi in Georgië en Vladikavkaz in Rusland.

winter Kazbegi Georgie

De mooiste bergwegen

In de ooit beroemde reisgids van Baedeker wordt de Georgische militaire weg een van de mooiste bergwegen ter wereld genoemd. Het uitzicht op de bergen is spectaculair en waar de weg is uitgehouwen in de rotsen zijn aan de ene kant van de weg hoge kliffen en aan de andere kant van de weg gevaarlijk diepe kloven. In de BNN Tv-serie “De gevaarlijkste wegen van de wereld” was een deel van deze weg te zien in de uitzending van 14 februari 2016.

Kazbegi Berg


Het grootste deel van de weg loopt door de vallei van de Terek rivier aan de voet van Kazbek berg. De Kazbek of Kasbek heeft een hoogte van 5.047 meter en ligt tegen de grens met Rusland in het district Kazbegi en in de regio Mtskheta-Mtianeti. De weg ligt in de Darial kloof of Darjalkloof, een bergpas op een hoogte van 1.204 meter in de Kaukasus aan de oostkant van de berg Kazbek.

Kazbegi Gergeti Trinity Kerk

Hierna loopt de weg naar het dorpje Stepantsminda (het vroegere Kazbeki) en langs de Gergeti Trinity kerk of in het Nederlands ook wel de Drievuldigheidskerk van Gergeti genoemd.

Hier bereikt de weg zijn hoogste punt bij de Krestovy pas of de Jvari bergpas op een hoogte van 2.395 meter.

Gudauri skicentrum

Het Gudauri skicentrum ligt op een hoogte van bijna 2.200 meter. Na de pas loopt de weg langs het Russisch-Georgische vriendschap Monument of het Verdrag van Georgievsk Monument, het is een groot betonnen monument met mooi tegelwerk. Het monument is opgericht in 1983 ter ere van 200 jaar vriendschap tussen Georgië en Rusland, het Verdrag van Georgievsk werd getekend op 24 juli 1783. De Georgische militaire weg loopt verder door de Witte Aragvi vallei en de historische provincie Mtiuleti naar het dorp Pasanaoeri of Passanauri.

De weg gaat naar het zuiden langs de rivier Aragvi en het fort of het kasteel Ananuri. Het fort, een voormalige vesting, bestaat uit verschillende gebouwen: in het kasteel is een Georgisch-Orthodox klooster, er zijn twee kerken, mooie reliëfs op de buitenmuren en fresco’s te zien.

Gudauri frinschap monument

De vesting heeft een schitterende ligging in de groene bergen met uitzicht op het Zhinvali stuwmeer en staat op de voorlopige werelderfgoed lijst. Hierna daalt de weg in de richting van de historische stad Mtskheta. Bij Mtskheta gaat de weg over in de gewone snelweg, de S1 naar Tbilisi, de Georgische militaire weg is onderdeel van de Europese weg 117. Gedeeltes van deze schitterende weg in Georgië zijn ook goede wandelroutes onder andere vanuit het bijzonder mooi gelegen dorp Stepantsminda met de beroemde kerk en naar het omliggende natuurreservaat Kazbegi.