Pittoreske dorpjes, schitterende uitzichten vanaf kronkelende bergwegen en een colonne van oude, Russische trucks door haarspeldbochten. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is de Georgian Military Highway één van de mooiere routes in Georgië. De weg verbindt hoofdstad Tbilisi met Kazbegi nabij de Russische grens en staat garant voor een spectaculaire roadtrip.

Georgian Military Highway

In 1799 werd de Georgian Military Highway aangelegd door Russische soldaten. Decennialang vormde het de belangrijkste toegangsweg tot de Kaukasus en een katalysator voor de ontwikkeling van deze regio. De grens met Rusland werd in 2006 gesloten, maar is op aandringen van Armenië, via Georgië verbonden met Rusland, in 2013 weer geopend. Tegenwoordig kom je dan ook weer lange colonnes van Russische vrachtwagens tegen, grappig genoeg vaak afdankertjes met Nederlandse opschriften. Laat het verkeer je echter niet weerhouden van een roadtrip, want onderweg zijn er genoeg mooie dingen te zien.

Kazbegi-bergen-van-Georgie

Van Tbilisi naar Kazbegi (Stepantsminda)

De trip van Tbilisi naar Kazbegi, tegenwoordig Stepantsminda geheten, is ‘slechts’ 150 kilometer en kan daarmee makkelijk als dagtrip worden gedaan. Daarmee doe je de prachtig natuur rondom Kazbegi echter tekort, want hier kun je je zeker een dag of twee vermaken. Indien je geen eigen auto hebt, ben je aangewezen op marshrutka’s (minibusjes) of shared cars om Kazbegi te bereiken. Deze vertrekken vanuit het bus-, trein en metrostation Didube in Tbilisi, dat vanuit het centrum eenvoudig te bereiken is. Voor het openbaar vervoer in Tbilisi gebruik je Metromoney, een lokale OV-chipkaart die voor 2 GEL verkrijgbaar is op stations.

Gergeti Trinity Church in Kazbegi

Eenmaal aangekomen in Kazbegi vind je hier diverse mooie wandelroutes, waarbij ééntje per direct op je bucketlist moet: de beklimming naar Gergeti Trinity Church. Ruim 400 meter boven Kazbegi gelegen is deze kerk vanuit de wijde omtrek niet te missen, al is het aanzicht van Mount Kazbek (5047 meter) er recht achter, minstens zo indrukwekkend.

Op elke straathoek in Kazbegi staat een chauffeur die aanbiedt om naar Gergeti Trinity Church te rijden, maar voor 50 GEL een uur lang door elkaar geschud te worden op een levensgevaarlijke weg is bepaald geen pretje. Veel beter (en leuker) is daarom om de heuvel zelf op te lopen; dan ben je ook niet afhankelijk van een wachtende chauffeur.

Vanuit Kazbegi naar de Gergeti Trinity Church wandelen duurt ongeveer 1,5 uur. De weg kent een aantal zeer steile stukken, dus je hebt wel goede wandelschoenen en een redelijke conditie nodig. Het is ook mogelijk de autoweg in z’n geheel te volgen (6 kilometer). Dit duurt langer, maar is minder steil en kan met name op de terugweg prettig zijn.

Kazbegi Georgische Kerk

Gergeti Trinity Church met Mount Kazbek op de achtergrond.

Route naar Gergeti Trinity Church

De route begint in het centrum van Kazbegi. Steek vanuit het dorpsplein de rivier over, sla linksaf en volg de weg naar Gergeti. Bovenin het dorp loop je langs een hekje het bos in, hier begint een kort, steil pad dat uitkomt op de haarspeldbochten van de Stepantsminda-Sameba weg. Elke haarspeldbocht kun je afsnijden, maar je kunt ook gewoon de weg volgen. Bij de zevende en laatste haarspeldbocht gaat links een voetpad steil omhoog naar de Gergeti Trinity Church.

Wil je de kerk van een afstand bewonderen met daarachter de indrukwekkende bergwanden van Kazbegi, dan kun je in circa 30 minuten naar een heuvel tegenover de kerk lopen. Volg hiervoor het spoor van de jeeps en ga via het pad omhoog, net links van waar de autoweg naar beneden begint.

Voor nog langere hikes zijn er mogelijkheden om de gletsjer van Mount Kazbek te bereiken. Raadpleeg hiervoor een wandelkaart of een gids in het dorp.

Van Kazbegi naar Tbilisi

Ervan uitgaande dat je op de weg terug naar Tbilisi niet wederom dezelfde sightseeing wilt doen, kun je het beste een marshrutka nemen. Deze minibussen rijden in circa 2,5 tot 3 uur naar Didube en vertrekken elk uur vanaf het dorpsplein. De regel is dat ze pas vertrekken als er voldoende passagiers zijn, maar gezien de popuariteit van Kazbegi onder toeristen is dat zelden een probleem.

Bron: Modern Traveller