Een fascinerende en vergeten plek in Georgië, Uplistsikhe is een antieke stad die zich uitstrekt over een rotsachtige heuvel. Het is een van de oudste nederzettingen in Georgië en dateert uit de tijd van de Karten en de Eeuwige Joodse Koningdom.

Uplistsikhe werd opgericht tussen de 10e en 8e eeuw voor Christus en was een belangrijk centrum van handel en religie voor de omliggende bevolking. Het werd bewoond door de Kartveli, een Oude Georgische stam, en later door de Joden tijdens hun Eeuwige Koningdom.

uplistsikhe georgie

De oudste archeologische vondsten zijn uit de Midden Bronstijd, circa 1800 jaar v. Chr., de grottenstad werd in de loop der eeuwen wisselend bewoond en weer verlaten.

Het grootse deel van het complex is volgens archeologen gebouwd in de middeleeuwen tussen het jaar 600 en 900. Dit deel van de grottenstad was de interne stad met een oppervlakte van ongeveer 4 hectare die alleen bereikbaar was en is via een smalle doorgang in de rotsen en een lange tunnel. De stad lag strategisch in het centrum van het oude koninkrijk Kartli en werd een belangrijke politieke en religieuze stad met onder andere een markt, opslagplaatsen voor voedsel, tunnels, waterkelders, een theater en een gevangenis. In het begin van de vierde eeuw verloor de stad deze politieke positie.

Mtskheta en de stad later Tbilisi werden de nieuwe centra van de religieuze cultuur. In de achtste en negende eeuw werd Uplistsikhe echter weer een belangrijke vestingstad tijdens de islamitische verovering van Tbilisi. Pas bij de Mongoolse invallen in de veertiende eeuw werd de stad veroverd en vrijwel volledig verlaten. Nu is het een stille spookstad met een schitterende ligging en een roemrijk verleden.

Religieuze betekenis:

Uplistsikhe was ook een belangrijk religieus centrum voor de bewoners. Er zijn verschillende tempels en heiligdommen gevonden, waaronder een tempel die is gewijd aan de godin van de zon en de maan. Ook is er een grot gevonden die diente als een joodse synagoge.

De val van de stad:

In de 7e eeuw voor Christus werd Uplistsikhe verwoest door de Assyrische invasie en werd nooit meer herbouwd. Hoewel de stad verlaten werd, werd het nog steeds bezocht door pelgrims en religieuze figuren tot in de Middeleeuwen.

uplistsikhe

Op de top van de grottenstad Uplistsikhe is een christelijke basiliek gebouwd tussen de negende en de tiende eeuw, in de kerk zijn een aantal fresco’s te zien. De basiliek is een bijzonder mooi symbool van de grottenstad vanwege de ligging hoog boven de grottenstad en omdat deze kerk ondanks de latere veroveringen van de stad bijna onaangetast is gebleven. Een soort van stil protest in het nu verlaten maar indrukwekkende landschap.

Huidige status:

Vandaag de dag is Uplistsikhe een populaire toeristische attractie en is het beschermd als nationaal monument. Het biedt een unieke kijk op de antieke geschiedenis van Georgië en is een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van het land. Er wonen nu geen mensen meer in deze grottenstad maar het culturele erfgoed wordt wel onderhouden en is een belangrijke, maar nog geen veel bezochte, toeristische bezienswaardigheid.

Tijdens archeologische opgravingen zijn veel voorwerpen gevonden uit verschillende periodes, voorwerpen van goud, zilver en brons zoals sieraden en munten maar ook keramiek en delen van sculpturen. Een deel van deze vondsten zijn te zien in het Nationaal Museum in Tbilisi. Uplistsikhe is een Georgisch cultureel monument en staat op de voorlopige werelderfgoed lijst van Unesco. Het stadje Gori ligt op korte afstand van de grottenstad, in Gori zijn goede hotels, hostels en pensions.