Vardzia

Een Historische Grot Stad in Georgië

Vardzia is een imposante grottenstad in Georgië, gelegen in de provincie Samtskhe-Javakheti. Het is een belangrijk historisch monument en een toeristische attractie.

De stad werd gebouwd in de 12e eeuw, tijdens de regering van Koning Tamar van Georgië. Het doel was om een veilige toevluchtsoord te bieden voor de bevolking tijdens invasies. Vardzia bestaat uit een complex van grotten en gangen, met kamers, kerkjes en zelfs een koninklijke residentie.

Vardzia Foto

Een Onvergetelijke Reis Terug in de Tijd

De Oorsprong van Vardzia:

Vardzia werd opgericht door koningin Tamar, de beroemdste koningin van Georgië. Het was bedoeld als verdedigingsfort tegen invasies van buurlanden en om te fungeren als een belangrijk religieus en politiek centrum.

Architectuur:

Vardzia is een uitzonderlijk voorbeeld van Georgische architectuur, met talloze grotten, gangen en trappen die uit de rotsen zijn uitgehakt. De grotstad bevat ook prachtige fresco’s en beeldhouwwerken die getuigen van de rijke culturele traditie van Georgië.

Religieuze Betekenis:

Vardzia had ook een belangrijke religieuze betekenis en was het centrum van het Christelijke geloof in Georgië. Het was de thuisbasis van vele monniken en nonnen en bevatte tal van kerken en kapellen, waaronder de befaamde Svetitskhoveli-kathedraal.

De Val van Vardzia:

Vardzia werd helaas vernietigd door een aardbeving in de 13e eeuw, waarbij veel van de grotten en kerken instortten. Hoewel de stad nooit meer zijn oorspronkelijke glorie heeft hervonden, zijn de overblijfselen nog steeds indrukwekkend en bieden ze een unieke inkijk in de geschiedenis van Georgië.

Hedendaagse Toeristische Bestemming:

Vandaag de dag is Vardzia een populaire toeristische bestemming, met vele bezoekers die de historische grotten en kerken bekijken en de spectaculaire uitzichten op de omringende bergen bewonderen. Het is een must-visit voor degenen geïnteresseerd in geschiedenis, architectuur en religie en biedt een onvergetelijke reis terug in de tijd.

Vardzia Georgie

Vardzia bestaat uit een complex van grotten, tunnels en kamers die in de rotsen zijn uitgehouwen. Er zijn ongeveer 600 tot 750 grotten in totaal, waarvan sommige zijn ingericht als woonruimtes, kloosters, kerken en zelfs een tronk. De grotten zijn verbonden door een reeks van tunnels en trapjes, wat het een uitdaging maakt om te navigeren.

Vardzia is ook bekend om zijn ingenieuze water- en irrigatiesystemen, die werden gebouwd om water van de rivier Mtkvari te leveren aan de grotten. Er zijn nog steeds talrijke kanalen, stuwen en reservoirs te zien in het complex, die getuigen van de technologische vaardigheden van de middeleeuwse Georgiërs.

Naast zijn historische en culturele waarde, is Vardzia ook een prachtige plek om te bezoeken vanwege de prachtige natuur van de omgeving. Er zijn talloze wandelpaden en uitzichtpunten in de bergen rond Vardzia, waar bezoekers kunnen genieten van panoramische uitzichten over het complex en de omgeving.

De grottenstad:
12e eeuw

De grottenstad met de woningen en het koninklijk klooster werd voornamelijk gebouwd in de twaalfde eeuw, tussen 1156 en 1203, over een lengte van 500 meter. De stad ligt op een gemiddelde hoogte van 1.300 meter in de hoge rotswand, de bovenste grotwoning ligt op een hoogte van 1.462 meter.

De huidige woningen zijn uitgehakt op zes tot zeven verdiepingen aan de westzijde en op dertien verdiepingen aan de oostzijde met veel trappen en terrassen. De meeste grotwoningen zijn onderling verbonden met tunnels.

Oorspronkelijk was Vardzia een vrij grote stad met ruim 3.000 woningen op negentien verdiepingen maar een aardbeving in het jaar 1283 veroorzaakte grote schade, er zijn nu nog 600 tot 750 grotwoningen te zien en een aantal kerken waaronder het robuuste klooster.

monastery-vardzia-Georgie

UNESCO -werelderfgoed

De ruim 650 grotwoningen zijn gebouwd met twee tot drie kamers; een slaapkamer, een woonkamer die ook als slaapruimte gebruikt kon worden en nissen met ruimte voor servies, boeken en een tafel. In het centrum van de grottenstad ligt de watervoorziening, het water komt uit een natuurlijke bron aan de noordzijde van de stad. Via lange tunnels in het grottenstelsel is het centrum en de ingenieuze watervoorziening bereikbaar. De watervoorziening met de kelders bood voldoende water voor circa 50.000 mensen en er zijn nu nog circa 28 van deze oude waterkelders te zien.

Een van de opmerkelijkste kenmerken van Vardzia is de hoogte van de grotten. De grotten zijn uitgehouwen in een berghelling, waardoor sommige van de grotten meer dan 50 meter boven de grond liggen. Dit gaf de bewoners van Vardzia een extra bescherming tegen aanvallen van vijanden, omdat de grotten moeilijk te bereiken waren.

Een ander opmerkelijk kenmerk van Vardzia is de aanwezigheid van een koninklijke grot. Deze grot was speciaal ingericht voor Koning Tamar en haar hofhouding, en bevatte luxe voorzieningen zoals een badkuip, een privé-tuin en een tronk. De koninklijke grot geeft een fascinerend inkijkje in het leven van de machtige Georgische koningen van de 12e eeuw.

Door de eeuwen heen

Er zijn nog vijftien rotskerken waarvan enkele met muurschilderingen, de belangrijkste is het klooster met de kloosterkerk of de hemelvaartskerk met de opvallende poort, de kloosterkerk is gebouwd tussen 1184 en 1186.

De fresco’s in het klooster zijn afbeeldingen uit het leven van christus maar ook van koning George III van Georgië en van koningin Tamara. Vardzia en het fort Khertvisi staan op de voorlopige Unesco werelderfgoed lijst. Khertvesi is een van de oudste forten in Georgië in de historische regio Meskheti of Meschetië. In de grottenstad wonen nu nog circa zes monniken en op korte afstand van de grotwoningen liggen goede hotels voor een lage prijs en met wifi.

Activiteiten in de buurt

In de buurt van Vardzia is er nog meer te zien en te doen. De regio Samtskhe-Javakheti is bekend om zijn prachtige natuur en adembenemende landschappen, waaronder de Kura-Aragvi Canyon en de berg Aragvi.

Er zijn ook verschillende historische en culturele bezienswaardigheden in de omgeving, zoals het bekende bergfort van Bakharichal en het museum van Akhaltsikhe. Hier kunnen bezoekers meer te weten komen over de rijke historie en culturele erfgoed van de regio.

Wie op zoek is naar avontuur, kan terecht bij de Aragvi-rivier, waar rafting en kajakken mogelijk is. Ook kunnen wandelaars de bergachtige omgeving verkennen en genieten van het spectaculaire uitzicht op de omgeving.

In de plaatselijke restaurants en markten kun je de lokale keuken proeven, met gerechten zoals khinkali (gevulde dumplings), chakapuli (stoofpot met lamsvlees) en churchkhela (noten en druiven snoep).

Rondreizen

Dagtour door Vardzia, Rabati en Borjomi

Akhaltsikhe Castle, Akhaltsikhe, Georgia

2024-07-14 01:32:39

Dagtrip: Tbilisi en Mtskheta

Tbilisi, Georgia

2024-07-14 01:32:39

Dagtrip naar Botanische tuin van Batoemi en Mtirala National Park (Kobuleti)

Batoemi, Georgia

2024-07-14 01:32:39

Koetaisi

Koetaisi of Kutaisi in Georgië ligt ten oosten van het midden van het land in de regio Imeriti aan de rivier de Rioni en 95 kilometer ten oosten van de havenplaats Poti. De stad is historisch gezien een van de belangrijkste steden van Georgië.