Mtskheta

Mtskheta of Mtscheta in Georgië is een van de oudste steden in het land en ligt 22 kilometer ten noorden van Tbilisi. De stad staat bekend om haar religieuze waarde, met verschillende kerken en kloosters uit de 6e eeuw, waaronder de Svetitskhoveli-kathedraal en de Samtavro-klooster.

De stad is ook een belangrijke pelgrimsoord voor de Georgische Orthodoxe Kerk en wordt beschouwd als een van de belangrijkste religieuze centra van Georgië. Het is ook een belangrijk cultureel en historisch centrum, met een rijke historische erfenis die teruggaat tot de 1e eeuw voor Christus.

mtscheta-stad-georgie

Hoofdstad van Kaukasisch Iberië

Georgie- kerk

Mtskheta was ooit de hoofdstad van Georgië en is de geboorteplaats van de Georgische staat. De stad is rijk aan historische bezienswaardigheden, waaronder de Svetitskhoveli-kathedraal, de Jvari-klooster en de Samtavro-klooster.

De stad was een van de belangrijkste handelssteden van de zijderoute tussen de Kaspische Zee en de Zwarte Zee. De Georgische Orthodoxe Kerk noemt Mtskheta een Heilige Stad omdat het de geboorteplaats is van één van de meest levendige centra van het christendom in het land.

Is een populaire toeristische bestemming voor zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers, aangezien het een aantal belangrijke historische en religieuze bezienswaardigheden biedt. De stad is ook een UNESCO-werelderfgoedlocatie sinds 1994, vanwege haar unieke architectuur en historische waarde.

Deze bezienswaardigheden zijn belangrijke symbolen van de Georgische orthodoxe kerk en zijn gebouwd tussen de 4e en 6e eeuw. De stad is ook bekend om haar prachtige natuur, met inbegrip van het Aragvi-rivierdal en het Ananuri-kasteel.

Bezoekers kunnen genieten van een wandeling langs de oude stadsmuren en de oude wijk van de stad, bezoeken aan de verschillende kerken en kloosters, en genieten van het prachtige uitzicht op de bergen van de regio. Er zijn ook verschillende traditionele restaurants en winkels waar bezoekers kunnen proeven van de lokale keuken en producten.

Svetitskhoveli kathedraal

Svetitskhoveli Cathedral is een van de belangrijkste religieuze en historische bezienswaardigheden van Mtskheta, Georgië. De kathedraal, die letterlijk “levensgevende kolom” betekent, is gebouwd in de 11e eeuw en is een van de oudste en belangrijkste kerken van Georgië. Het is ook een UNESCO-werelderfgoedlocatie sinds 1994.

De kathedraal is gebouwd op de plaats waar volgens de overlevering de tuniek van Jezus Christus begraven zou zijn. Deze tuniek is beschouwd als een van de belangrijkste heilige relikwieën van de Georgische Orthodoxe Kerk. De kathedraal is ook een belangrijk pelgrimsoord voor gelovigen van over de hele wereld.

De Svetitskhoveli Cathedral is een prachtig voorbeeld van Georgische architectuur, met unieke elementen zoals de bogen, muurschilderingen, en de prachtige decoraties. Het interieur van de kathedraal is eveneens indrukwekkend, met vele prachtige fresco’s en houtsnijwerk.

kerk-mtscheta-georgie

Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door de kathedraal, waar ze meer te weten komen over de geschiedenis en de religieuze betekenis van de kathedraal. Er zijn ook gidsen beschikbaar die in verschillende talen kunnen vertellen over de kathedraal en de stad Mtskheta.

Mtskheta State Archaeological Museum

Mtskheta Archaeological StateMuseum-

De archeologische vondsten uit verschillende perioden die in de stad Mtskheta zijn opgegraven, worden bewaard in het Mtskheta Archeologisch Museum-Reserve. Het gebied van het Museum-Reserve is ongeveer 30 hectare in totaal en omvat een archeologische en architectonische collectie van wereld- en nationaal belang.

Uitzonderlijke archeologische tentoonstellingen uit verschillende historische perioden, waarvan de oudste – de landbouwgereedschappen uit de 4e millennium voor Christus, behoorden tot de oude boeren; speelgoed voor kinderen uit de prehistorie (14e-13e eeuw voor Christus), kostbare metalen voorwerpen, voorbeelden van goudsmeden uit de Antieke Periode gemarkeerd met het hoogste niveau van vakmanschap en de perfecte voorbeelden van de oude epigrafie, inscripties op steenplaten.

Bebristsikhe

Bebristsikhe is een historisch kasteel, het kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en was oorspronkelijk de residentie van de koningen van Kartli.

Het is opvallend vanwege zijn unieke architectuur, met elementen van zowel Georgische als Byzantijnse stijl. De hoofdburcht van het kasteel is gebouwd op een heuveltop en is omgeven door hoge muren en torens. Binnen de muren bevat het kasteel een aantal gebouwen, waaronder een kapel, een bibliotheek en een aantal residentiële gebouwen.

Geschiedenis

Bebristsikhe was een belangrijk centrum van macht en politiek in de regio tijdens de tijd van de koningen van Kartli. Het kasteel fungeerde ook als een belangrijke verdedigingspost tegen aanvallen van buitenaf.

Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en is de locatie van verschillende belangrijke historische gebeurtenissen. In de 16e eeuw werd het kasteel belegerd door de Ottomanen en later door de Russen in de 18e eeuw.

ruins-bebristsikhe-castle

Naast de historische en architectonische waarde, biedt Bebristsikhe ook prachtige uitzichten over de omgeving. Vanaf de heuveltop waarop het kasteel is gebouwd, kunnen bezoekers genieten van een panoramisch uitzicht over de bergen en de vallei. Er zijn ook wandelpaden in de omgeving van het kasteel die toeristen kunnen volgen voor een verkenning van de natuur.

Vandaag de dag is Bebristsikhe een populaire toeristische attractie en een belangrijk cultureel en historisch erfgoed. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door het kasteel en meer te weten komen over de geschiedenis en architectuur van het kasteel. Er zijn ook gidsen beschikbaar die in verschillende talen kunnen vertellen over het kasteel en de regio.

Jvari Monastery

Georgië Oude hoofdstad Mtskheta en Jvari-tempel Foto

Jvari Monastery, ook wel bekend als Monastery of the Cross, is een van de meest historische en belangrijke religieuze sites in Georgië. Gebouwd in de 6e eeuw, is het klooster gelegen op een heuveltop boven de stad Mtskheta en biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en de vallei van de rivier de Mtkvari.

De naam Jvari betekent “kruis” in het Georgisch en het klooster is genoemd naar het kruis dat in de 6e eeuw op deze plek werd geplaatst door de heilige Nino, een apostel die het Christendom introduceerde in Georgië. Volgens de overlevering, werd dit kruis geplaatst op de plek waar een wonderbaarlijke verlichting plaatsvond, waarbij een kruisbeeld zichzelf in de grond zou hebben ingebed. Dit kruis is nu een belangrijk religieus artefact en is te zien in het klooster.

Geschiedenis & Architectuur

Het klooster heeft een rijke geschiedenis en is de locatie van veel belangrijke religieuze en culturele gebeurtenissen. Het is ook een belangrijke pelgrimsbestemming voor veel gelovigen uit Georgië en de omringende landen.

De architectuur van Jvari Monastery is uniek en weerspiegelt zowel Georgische als Byzantijnse invloeden. Het klooster bestaat uit een hoofdgebouw, een aantal kapellen, een bibliotheek en residentiële gebouwen. Het hoofdgebouw is een prachtig voorbeeld van de Georgische kerkarchitectuur en bevat een aantal prachtig beschilderde fresco’s en beelden.

Een van de meest opmerkelijke kenmerken van Jvari Monastery is de prachtige uitzichten die het biedt. Vanaf de heuveltop waarop het klooster is gebouwd, kunnen bezoekers genieten van een panoramisch uitzicht over de stad Mtskheta en de vallei van de Mtkvari rivier. Dit maakt het klooster een populaire bestemming voor fotografen en toeristen die op zoek zijn naar prachtige natuur.

Werelderfgoedlijst

Monastery is ook een belangrijk cultureel erfgoed. Het is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als een van de meest belangrijke historische sites in Georgië. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door het klooster en meer te weten komen over de geschiedenis en architectuur van het klooster. Er zijn ook gidsen beschikbaar die in verschillende talen kunnen vertellen over het klooster en de regio.

Er zijn parkeerfaciliteiten beschikbaar in de buurt en zijn er geen specifieke sluitingdagen voor het klooster, maar bezoekers moeten er rekening mee houden dat de openingstijden afhankelijk zijn van het seizoen en kunnen variëren. Het wordt aangerbevolen om vooraf contact op te nemen voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen.

Een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in Georgische geschiedenis en religie. Het biedt niet alleen een kijkje in de verleden maar ook een prachtig uitzicht over de natuur.

Armaztsikhe (Bagineti)

Armaztsikhe (Bagineti)

Armaztsikhe, ook wel bekend als Bagineti, is een historisch kasteel gelegen in de regio Kartli. Gebouwd in de 3e eeuw voor Christus, was het oorspronkelijk de residentie van de koningen van Kartli. Het kasteel is beroemd om zijn unieke architectuur, met elementen van zowel Georgische als Romeinse stijl.

Armazi Fortress

Armazi Fortress

Met inachtneming van zijn omvang en leeftijd, is Armazi een van de belangrijkste forten in het land. Momenteel bezetten de restanten van het fort een oppervlakte van 30 hectare. Het fort was ooit verantwoordelijk voor de controle van de weg naar grenslanden buiten de Kaukasus.

Monastery Of Shio-Mgvime

Monastery Of Shio-Mgvime

Het klooster ligt op 8 km afstand van Mtskheta, aan de linkeroever van de rivier de Mtkvari. Het werd gebouwd aan het begin van de tweede helft van de 6e eeuw door één van de Assyrische vaders genaamd Shio. Het complex omvat faciliteiten uit verschillende tijdperken: een grotkerk, de Kerk van Johannes de Doper, een klokkentoren, de kerk van Shio, de St. Mary's Assumption Cathedral met haar toren, refectorium, grotwoningen.

Zedazeni

Zedazeni

De complex bestaat uit een aantal faciliteiten, waaronder een kerk, een klooster, een kloostercomplex, een begraafplaats en een aantal andere gebouwen. Het is een belangrijke pelgrimsoord voor veel gelovigen en een populaire bestemming voor toeristen en historisch geïnteresseerden.

Ilia Chavchavadze Saguramo State Museum

Ilia Chavchavadze Saguramo State Museum is een historisch museum, dat is gewijd aan de Georgische schrijver, journalist en nationalist Ilia Chavchavadze. Het museum bevat een collectie van persoonlijke bezittingen en documenten van Chavchavadze, evenals een bibliotheek met zijn werken.

Ilia Chavchavadze Saguramo State Museum

I. Chavchavadze werd geboren in 1837 in het dorp Kvareli, in de regio Kakheti in Georgië. Hij was een belangrijke figuur in de Georgische nationale beweging en speelde een belangrijke rol in het ontwikkelen van de moderne Georgische literatuur en taal. Chavchavadze schreef romans, verhalen, poëzie en essays, en streefde naar de ontwikkeling van een nationale literatuur die zich richtte op het Georgische volk en zijn cultuur.

Het museum, dat in 1967 werd opgericht, bevat een collectie van persoonlijke bezittingen en documenten van Chavchavadze, waaronder manuscripten, brieven, foto’s en persoonlijke voorwerpen. Er is ook een bibliotheek met zijn werken, evenals boeken en documenten over de Georgische geschiedenis en cultuur.

In het algemeen is Ilia Chavchavadze Saguramo State Museum een belangrijk historisch monument in Georgië, dat een unieke kijk geeft op de leven en werk van een van de belangrijkste figuren in de Georgische geschiedenis en cultuur. Het museum is een must-see voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Georgische cultuur en geschiedenis, en voor degenen die willen leren over de bijdragen van Ilia Chavchavadze aan deze gebieden.

kerk-mtscheta-georgie

Svetitskhoveli

De Svetitskhoveli kathedraal ligt in het centrum van de stad en is oorspronkelijk gebouwd in de vierde eeuw.

Gamsakhurdia staat Mtskheta Georgie

Centrum Mtscheta

In het centrum van Mtscheta zijn een aantal, winkels, een leuke markt met onder andere veel lokale kruiden, restaurants en kleinschalige hotels, de stad is ook goed bereikbaar vanuit de hoofdplaats Tbilisi.

Mtscheta Dzhvari Georgie

Bebris Tsikhe

Bebris Tsikhe is een vroeg middeleeuws fort in Georgië in de regio Kartli, Mtskheta. Het ligt aan de rechteroever van de rivier Aragvi, in het noorden van Mtskheta

Dagtrips & Excursies

Dagtrip: Tbilisi en Mtskheta

Tbilisi, Georgia

2024-05-20 05:48:46

Door de Eeuwen heen: Dagtrip naar Uplistsikhe & Mtskheta

Uplistsikhe Street, Gori, Georgia

2024-05-20 05:48:46

Tbilisi: Nationale Opera & Ballet Theater

Opera and Ballet Theater of Tbilisi, Shota Rustaveli Avenue, Tbilisi, Georgia

2024-05-20 05:48:46

Dagtrip: David Gareja Monastery Complex

Kazbegi, Georgia

2024-05-20 05:48:46

Batoemi

Batoemi is een stad in het zuidwesten van Georgië aan de Zwarte Zee dichtbij de Turkse grens. Het is de hoofdstad van Adzjarië, een autonome republiek in Zuidwest-Georgië. De stad is gelegen op de plaats van een oude Griekse kolonie en is een belangrijk aardolieraffinage- en scheepvaartcentrum.