Nationaal Park Toesjeti

Nationaal Park Toesjeti is een historische regio in Oost-Georgië in het uiterste noorden van de moderne regio Kacheti. Het wordt begrensd door Tsjetsjenië en Dagestan in het noorden en de historische regio’s Kacheti in het westen en Psjavi en Chevsoeretië in het zuiden.

De regio is bergachtig en wordt gekenmerkt door hoge pieken, diepe kloven en snelstromende rivieren. Toesjeti is bekend om zijn unieke cultuur en traditionele levensstijl.

De bewoners van Toesjeti, bekend als de Tushs, zijn een van de oudste etnische groepen in Georgië. Ze behoren tot de Kartvelische stammen en spreken een eigen dialect. De Tushs hebben een rijke traditie van folkloristische zang en dans, en hun muziek is uniek in de Kaukasus.

Tusheti-Georgie-bergen

Toesjeti was voorheen enkel bereikbaar via een bergpas, hetgeen de afgelegenheid van de regio versterkte en de ontwikkeling van de unieke cultuur bevorderde. Tegenwoordig is er een weg gebouwd die de regio bereikbaar maakt voor bezoekers.

De natuur van Toesjeti is ook indrukwekkend, met ruige bergen, kloven, watervallen, en prachtige meren. Er zijn ook verschillende wandelroutes in de regio, waardoor het een populaire bestemming is voor wandelaars en bergbeklimmers.

Al met al, Toesjeti is een unieke regio met een rijke cultuur, geschiedenis en natuur, die zeker een bezoek waard is als je geïnteresseerd bent in de Georgische cultuur of de natuur van de Kaukasus.

Nationaal Park Toesjeti

Nationaal Park Toesjeti is een prachtig natuurreservaat in het zuidwesten van de republiek Toesjeti, gelegen in de Kaukasus. Het park is beroemd om zijn bergachtige landschap, met hoge pieken, diepe kloven, rivieren en watervallen. Het is ook een belangrijk gebied voor de bescherming van de lokale planten- en dierenwereld.

Het park werd opgericht in 2007 en beslaat een gebied van ongeveer 35.000 hectare. Het is een van de weinige plaatsen in de Kaukasus waar de unieke subalpine en alpine vegetatie groeit en is daarom van groot belang voor de wetenschap. De bergen in het park zijn bedekt met bossen van beuken, dennen, sparren en andere bomen, die in de herfst een prachtig kleurenpalet tonen.

Toesjeti is ook rijk aan fauna, met in het bijzonder de berber, de Kaukasische leeuw, de beren, de elanden, de herten, de wilde zwijnen en de vossen. Er zijn ook veel vogelsoorten te vinden, waaronder adelaars, arenden en kraanvogels. De lokale bevolking, voornamelijk herders, leeft in harmonie met de natuur en maakt gebruik van de grond en de rivieren voor hun vee.

Het park is ook een populaire bestemming voor wandelaars en klimmers, met veel wandelpaden die de prachtige bergachtige landschap ontdekken. Er zijn ook professionele gidsen beschikbaar om de bezoekers te begeleiden en meer te vertellen over de geschiedenis en ecologie van het gebied.

In samenwerking met lokale en internationale organisaties werkt het park aan het behoud van de natuur en de educatie van de bezoekers en de lokale gemeenschap. Er zijn ook eco-campings beschikbaar voor degenen die willen overnachten in het park en een echt avontuur beleven.

Nationaal Park Toesjeti is een unieke bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers die willen ontdekken en genieten van de prachtige natuur van de Kaukasus. Zoals elk nationaal park is het belangrijk om de regels te respecteren om ervoor te zorgen dat de natuur voor toekomstige generaties behouden blijft.

Trektocht-in-Toesjeti-Georgie
Toesjeti-De-gevaarlijkste-weg-Georgie

de Gevaarlijkste weg

Er zijn een aantal wegen in Toesjeti die bekend staan als gevaarlijk vanwege hun onherbergzame bergachtige landschap en slechte wegcondities. Een van de meest beruchte wegen in het land is de Georgian Military Highway, die loopt van Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, naar Vladikavkaz, de hoofdstad van Noord-Ossetië in Rusland, door Toesjeti. Deze weg is bekend om zijn steile afdalingen, haarspeldbochten, snel veranderend weer en gevaarlijke afgronden.

De weg is oorspronkelijk aangelegd door de Russische keizerlijke regering in de 19e eeuw als verbinding tussen de twee landen. De weg was in die tijd een belangrijk handelsroutes voor het transport van goederen en personen.
Maar tegenwoordig is de weg nog steeds in gebruik maar is het slecht onderhouden en dat maakt de weg gevaarlijker.
Het grootste gedeelte van de weg is geen asfalt maar onverhard waardoor de weg zich aanpast aan het weer.
En met de steile afdalingen en haarspeldbochten kan het verkeer snel voor verrassingen komen te staan.

Omdat de weg niet geschikt is voor grote voertuigen en onervaren bestuurders wordt het aangeraden om een 4×4 voertuig te gebruiken en een ervaren bestuurder te hebben. Ook is het aan te raden om de weg te vermijden tijdens slecht weer en om te stoppen en te rusten als je moe bent.

Al met al, De Georgian Military Highway is een prachtig stuk weg dat vaak wordt bezocht door avonturiers, maar het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de weg zeer gevaarlijk kan zijn en dat de juiste voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden.

Natuurpark op de hoogte 4.493 meter

Het nationale park Toesjeti heeft schitterende landschappen met bergen, kloven, valleien zoals de Alazani vallei, alpenweiden, dennenbossen, gletsjers, meren en minerale bronnen. De ecoregio van het gebied is de: Gemengde bossen van de Kaukasus.

In het natuurgebied leeft het Anatolische luipaard of de Anatolische panter maar ook beren, gemzen, berggeiten, de bedreigde wilde geit of de Bezoargeit (Capra aegagrus) en wolven. Roofvogels in het gebied zijn onder andere de valk, lammergier en de steenarend.

Omalo

Tusheti-Omalo

Omalo ligt tussen de Grote Kaukasus en het Pirikita gebergte, de toegangsweg naar het mooi gelegen dorp loopt via de Abano pas. Boven het dorp ligt het fort van Keselo. Omalo was in oorlogstijd een schuilplaats voor de lokale bevolking en in het dorp is een etnografisch museum.

In Omalo is ook een bezoekerscentrum met veel informatie over het Nationaal Park Toesjeti, de mogelijkheden om te wandelen of om met een jeep door de bergen te trekken en met interessante informatie over de lokale cultuur, de tradities, de keuken en de wijnen. Er zijn kleinschalige en sfeervolle guesthouses in het natuurgebied voor circa 16 euro per nacht met uitzicht op de bijzondere esthetische landschappen van de regio Toesjeti.

Het natuurgebied is ook een belangrijke wijnregio met in totaal circa 50 dorpjes zoals de dorpen Omalo, Keselo, Dartlo, Diklo en Shenako. De bergdorpen hebben over het algemeen weinig inwoners, sommige dorpen zijn moeilijk bereikbaar maar ze hebben een schitterende ligging in de bergen.

De bewoners hebben vaak nog de traditionele levenswijze van het herdersvolk of in de lagere gebieden van de wijnbouwers en er zijn veel historische culturele monumenten in de dorpen te zien zoals oude kerkjes, burchten en verdedigingstorens.

Overzicht-tusheti

Dartlo

Tusheti dorp bergen in Georgie

Dartlo is een dorp gelegen in de regio Kakheti, in Georgië. Het ligt in de bergen van de Greater Caucasus, in de omgeving van de bovenloop van de rivier Alazani. Het dorp is ongeveer 50 kilometer ten oosten van de stad Telavi, de hoofdstad van de provincie.

Dartlo is een van de oudste en meest traditionele dorpen in Georgië, met een rijke culturele en historische achtergrond. Het dorp dateert uit de middeleeuwen en wordt omgeven door prachtige natuur, met een rijke diversiteit aan planten en dieren. Er zijn veel wandelpaden die je kunt volgen om de omgeving te verkennen.

Het dorp is ook beroemd om zijn historische monumenten. Er zijn veel kerken en kloosters in en rond het dorp, waaronder de kerk van de Heilige Georg, een 15e eeuwse kerk die op een heuvel boven het dorp ligt. Dit kerkje is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in het gebied.

De lokale bevolking van Dartlo spreekt een unieke taal, beoefent unieke tradities en gewoonten die teruggaan tot de tijd van de oude Kavkaz-stammen.

Activiteiten

1. Bezoek aan de “hoofd dorp” Omalo van Toesjeti. Hier kun je de lokale cultuur ontdekken en de historische bezienswaardigheden bekijken.

2. Wandeltochten in Nationaal Park Toesjeti, waar je kunt genieten van de prachtige bergachtige landschap, met hoge pieken, diepe kloven, rivieren en watervallen. Er zijn veel wandelpaden beschikbaar, met professionele gidsen om je te begeleiden en meer te vertellen over de geschiedenis en ecologie van het gebied.

3. Klimmen en berggidsen. Toesjeti heeft veel hoge bergen waar u kunt klimmen en bergbeklimmen, en er zijn professionele gidsen beschikbaar om je te begeleiden en je te leren over de juiste technieken en veiligheidsmaatregelen.

4. Bezoeken aan kloosters en kerken. Toesjeti heeft een rijke geschiedenis van religie en er zijn veel kloosters en kerken te vinden, zoals de kloosters van Jvari en Gergeti, die dateren uit de 7e eeuw, en de kathedraal van Tskhinvali, die dateert uit de 19e eeuw.

5. Proeven van de lokale keuken. Toesjeti heeft een rijke culinaire traditie, met gerechten zoals Khinkali (dumplings), Khachapuri (kaasbrood), en de lokale wijn, dat zijn de lokale specialiteiten en een echte aanrader zijn om te proberen.

Tbilisi

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië en ligt aan de rivier de Koera in het oosten van het land. De Koera rivier wordt ook wel de Mtkvari genoemd en heeft een lengte van 1.515 kilometer.